Ironman trainingsvolume

August 15, 2009 by  

HR_distributionMensen met een normale constitutie en een matig talent zoals ik kunnen enkel een redelijk niveau halen door er zeer veel voor te trainen. We kunnen niet allemaal Stadlers, McCormacks of Wellingtons zijn…
Enkele jaren terug dacht ik dat een Hawaii kwalificatie voor mij gewoon onmogelijk was in een wedstrijd zoals Klagenfurt of Frankfurt maar blijkbaar kom je er met de juiste focus toch redelijk vlot. Allez, vlot is relatief natuurlijk. Ik heb gisteren in een dood moment eens snel berekend hoeveel ik sinds 1 januari dit jaar heb getraind en dat is eigenlijk wel veel gezien ik dit combineer met anderhalve job…

Mijn trainigsvolumes tijdens de 27 weken voorafgaand aan IM Frankfurt:
330 km zwemmen
8000 km fietsen
1300 km lopen

Ik ben in ‘t begin van ‘t jaar 10 dagen goed ziek geweest dus die periode buiten beschouwing gelaten geeft dit per week gemiddeldes van 13 km zwemmen, 310 km fietsen en 50 km lopen.
Uitgaand van een gemiddelde zwemsnelheid van 3km/u, fietssnelheid van 30km/u en loopsnelheid van 12,5km/u kom ik aan een gemiddeld wekelijks volume van meer dan 18u.
En dat wil niet zeggen dat ik vóór 1 januari niets gedaan heb. Van oktober tot december probeer ik steeds de loop- en zwembasis aan te sterken en ook daar kruipt tijd in…

Dit was uiteraard niet mijn eerste lange afstands jaar. Mijn lichaam heeft een aantal jaren nodig gehad om die volumes gewoon te worden en ik blijf dan momenteel ook gespaard van blessures. Indien ik in het begin van mijn sportieve carrière zo had getraind, dan lag ik gegarandeerd rap in de lappenmand (ok, ik heb er ook effectief een aantal keren ingelegen 😉 ).

Update 2010:

Regelmaat loont. 3 ironmans en ettelijke trainingsuren verder voel ik dat ik de vruchten pluk van de voorbije jaren. Hawaii kwalificatie is bij wijze van spreken ‘een piece of cake’ geworden en ik recupereer veel sneller van trainingen en wedstrijden.

Klik op deze link om naar mijn trainingsoverzicht van 2010 te gaan.

Comments

One Response to “Ironman trainingsvolume”

  1. Trainingsvolume 2010 in cijfertjes : Sam Gydé's triathlon blog on December 1st, 2010 16:23

    […] gerelateerd artikeltje over trainingsvolume vind je hier. Filed Under: Cijfertjes, Training, Training blog, […]

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!