Review: SRM vermogensmeter

July 27, 2009 by  

SRMMijn SRM vermogensmeter is altijd één van mijn meest gewaardeerde trainingshulpjes geweest, omdat het in tegenstelling tot hartslag en snelheid exacte feedback geeft over wat je eigenlijk aan het uitrichten bent op de fiets.

Het is ook een ideaal middel om je progressie op te volgen, aan je fietspositie te sleutelen en het effect van allerlei andere hebbedingen zoals carbon wielen, aero helm etc te meten (of eerder: om te beseffen dat de tijdswinst die zulke zaken opleveren eigenlijk maar marginaal zijn voor de meesten).

Het systeem had tot voor kort wel een aantal nadelen: het was niet draadloos, had geen hoogtefunctie, je moest het kalibreren voor elke rit (of zelfs tijdens een rit met grote temperatuurschommelingen), de opslag capaciteit was beperkt (doch wel voldoende), het systeem werkte met Polar harstlagmeters die wel eens gevoelig zijn voor storingen en er was geen mogelijkheid om zelf de firmware te upgraden. Doch los van deze puntjes een super goed systeem dat zijn gelijke niet kende. Ook de bijgeleverde software laat je toe om zaken te analyseren die met andere programma’s onmogelijk zijn.

Begin dit jaar kocht ik de nieuwe versie van het SRM systeem. Na meer dan 8000 trainingskilometers kan ik enkel besluiten dat het systeem dat vroeger reeds uitstekend functioneerde, nog beter is geworden:

  • Volledig draadloos: werkt perfect en storingsvrij, gemakkelijk te plaatsen en van fiets te veranderen.
  • Suunto quick release sneheidsmeter: geen bricolage rond de vorkbenen, zeer gemakkelijk van fiets te wisselen. Totaal storingsvrij.
  • Suunto hartslagband: de meest comfortabele op de markt!
  • De display van de fietscomputer biedt ongelofelijk veel info: Op de eerste lijn zie je alternerend afgelegde weg, trainigstijd en hoogte. Op de tweede lijn zie je het getrapte vermogen en je hartslag en op de derde lijn zie je snelheid en trapfrequentie. Voorts zie je ook de trainingszone waarin je je bevindt en kan je vlot overschakelen naar een display die de gemiddelde waarde, de maximumwaarden en temperatuur, datum en tijd weergeeft.
  • Kalibratie: vroeger moest je in ‘t begin van elke rit een soort kalibratie uitvoeren. Nu hoeft dit niet meer. Het systeem doet het volledig automatisch, ook tijdens de rit (telkens je de pedalen 5 sec stilhoudt wordt er gekalibreerd).
  • Smoothing: vermogenswaarden fluctueren hevig. Het is zeer moeilijk om bijvoorbeeld constant exact 200W te trappen. Je kan de fietscomputer zo instellen dat die het gemiddelde vermogen geeft van bv de laatste 2 trapomwentelingen. Dit zorgt voor een stabielere weergave.
  • Geheugen: indien je per seconde de gegevens laat opslaan is het geheugen groot genoeg voor tientallen uren registratie.

Waardige concurrentie voor SRM is er eigenlijk niet: Ergomo bestaat niet meer (en meet het vermogen maar van één been), Powertap is ingebouwd in de naaf wat het systeem minder bruikbaar maakt als je met verschillende wielen rijdt, Quark is relatief nieuw en moeilijk leverbaar en heeft ook nog last van bepaalde kinderziektes. Polar heeft ook nog een systeem maar dat werkt op basis van kettingspanning en is totaal niet te vergelijken qua nauwkeurigheid.

Naast SRM crank en de powercontrol VI kan je ook opteren voor de crank in combinatie met de Garmin Edge 705. Hiermee heb ik zelf geen ervaring. Nadelen van de Garmin combo zijn zowiezo dat instelmogelijkheden (in vergelijking met de SRM Powercontrol) beperkter zijn en dat die enkel met de Garmin hartslagband werkt en dus niet met Suunto.

Grootste nadeel van het SRM blijft de prijs. De basis versie kost ongeveer 2000 EUR en dat is heel wat. Versies op basis van Dura-ace, FSA, Specialized cranks zijn nog 1000 EUR duurder maar het enige verschil is het optische aspect en enkele luttele grammen gewicht. Doch als ik mocht kiezen tussen een goedkope trianingsfiets met SRM of een dure carbon fiets zonder zou ik zeker voor de eerste optie kiezen.

Meer info over training met een powermeter vind je oa. onder volgende links:

Site Richard Stern

Power zones

Velodynamics (links)

Trainingpeaks

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!