Fiets(en) – Update 2011

August 16, 2011 by · 1 Comment 

Fietsen is – in tijd uitgedrukt – het belangrijkste onderdeel in een wedstrijd. Ook op het gebied van training wordt er het meest tijd aan fietsen besteed.

Als echte fietsliefhebber heb ik dan ook een hele collectie.

Wedstrijdfiets – Blue Triad SL

In 2011 vond ik dat het tijd werd om eens een nieuw carbonnen ros aan te schaffen. Gezien mijn positieve ervaringen met de P3 was ik in eerste instantie geneigd om mij opnieuw een P3 aan te schaffen maar de markt evolueert en er waren enkele interessante alternatieven. Zo bestaan nu ook de Specialized Transition en de Scott Plasma in een voor mij geschikte maat. Uiteindelijk viel de keuze toch op het nieuwe en in België onbekende merk Blue.

Qua geometrie leunt de Blue zeer dicht aan bij Scott en Cannondale. De fiets is iets korter en hoger dan de Cervélo alhoewel dat verschil nu ook zo groot niet is. Enfin, het is altijd een beetje afwachten als je een fiets bestelt die je nog nooit gezien hebt enkel en alleen rekening houdend met de geometrie…

Ondertussen ben ik een paar maand verder en ik ben echt super tevreden met de Blue! Een review komt er binnenkort (bij mij is dit een rekbaar begrip maar ik doe mijn best) .

 

Ex-wedstrijdfiets – huidige trainingfiets – Cervélo P3C

Het allerbelangrijkste bij het fietsen is een gezonde verhouding van aerodynamica en comfort. Een geometrie  die afgestemd is op je lichaamsbouw is dus primordiaal. Gezien mijn lengte (1m90) en mijn verhoudingsgewijs zeer lange benen (binnenbeenlengte 96cm) is het aantal wedstrijdfietsen waar ik goed op zit zeer beperkt.

Wat mij betreft heeft Cervélo het met de P3C bij het juiste eind: beschikbaar in maat 61, lang genoeg en niet te laag vooraan:

cervelo p3c sam

Wat de componenten betreft:
– groep: Campagnolo Record
– stuur: Profile Design base bar + opzetstuur (flexibel!)
– wielen: Zipp
– zadel: Selle Italia triathlon zadel
– crankstel: SRM standard

Trainingsfiets: Specialized S-works Roubaix SL

Mijn trainingsfiets wordt vooral gebruikt in het begin van het seizoen en moet vooral comfortabel zijn en tegen een stootje kunnen. Dit beestje voldoet aan beide eigenschappen.

Afmontage:
– groep: Campagnolo Record
– stuur + stuurpen: Ritchey WCS alu (super materiaal voor een zachte prijs)
– wielen: Campagnolo Eurus (onverwoestbaar)
– zadel: Specialized Toupé (zier er spartaans uit maar zeer comfortabel)

Trainigfiets in de USA: Cervelo P2SL

Deze fiets kocht ik toen ik in juni in Washington DC was voor 850 EUR. Niet zo licht als mijn P3 maar wel min of meer de zelfde geometrie en prijs/kwaliteits gewijs een super goed fietske.

Mijn fietske in Amerika

Afmontage:
– groep: Shimano Ultegra en FSA compact crank (‘t is geen Campa maar soit…)
– wielen: Mavic Aksium (goed om mee te trainen)
– opzetstuur: Profile Design

Mountainbike: Cannondale Jekyl

Ik hou niet van mountainbiken maar een toertochtje in de winter pik ik af en toe wel eens mee. Ook een weekendje biken in de Ardennen sla ik meestal niet af.
Deze fiets biedt mij het comfort en de flexibiliteit die ik nodig heb en heeft er al vele jaren trouwe dienst op zitten.

Afmontage:
– groep: Sram X0 / Shimano XT crank / Magura Marta SL remmen
– wielen: Mavic Crossmax tubeless (bijna onverwoestbaar)

Pistefiets: Martelly custom made

Ik kocht dit fietsje tweedehands om in de donkere en koude wintermaanden de Gentse piste onveilig te gaan maken. Vorig jaar ben ik een keer serieus op mijn bek gegaan en dat was geen prettige ervaring…

Tandem: Cannondale MTB

1/2 Triatlon Eupen

August 15, 2011 by · Leave a Comment 

Een maand na het Frans kampioenschap stond het BK 1/2 triatlon op de kalender. Ik had sinds Dijon enkel op de tacx gefietst (allergisch aan regen) en de week voor de wedstrijd zag het er naar uit dat het weekend erg nat zou worden dus restte me niets anders dan coach Loïc te vragen om een aangepast programma zonder Eupen op te stellen… Uiteindelijk vroeg collega atleet Youri De Buck mij kort voor de wedstrijd of ik zijn plaats niet wou innemen en ik heb dan uiteindelijk toch maar toegezegd. Op dat gebied is de organisatie van Eupen wel heel flexibel! Lees meer

1/2 Triatlon Dijon

August 15, 2011 by · Leave a Comment 

Net zoals vorig jaar vond tijdens het eerste weekend van juli het Frans nationaal kampioenschap LD triatlon plaats in Dijon. Die Fransen weten hoe ze een wedstrijd moeten organiseren en Dijon staat garant voor  een mooi én pittig parcours. En een Frans kampioenschap lokt atleten van niveau dus alle ingrediënten waren aanwezig voor een wedstrijd op het scherp van de snee!

Lees meer

Verslag Ironman Lanzarote

August 15, 2011 by · 1 Comment 

Het heeft een tijdje geduurd maar hier is het verlsag van een zeer geslaagde wedstrijd met dank aan interim auteur en supporter in Lanzarote Steven De Backer.
Eind mei is de vaste afspraak voor de zwaarste triathlon uit het Ironman-circuit : Lanzarote. Een uitdaging die al lang op mijn verlanglijstje stond. Van stress had ik deze editie weinig last aangezien mijn Hawai-kwalificatie sinds november (Florida) reeds binnen was. Uiteraard stond ook mijn eer een beetje op het spel 😉 Lees meer