De ‘juiste’ fietspositie (update 16/11/10)

September 13, 2009 by · Leave a Comment 

Een goede positie op de fiets zorgt ervoor dat je comfortabel op je fiets zit en zo efficient mogelijk je vermogen kan aanwenden. ‘De’ ideale fietspositie bestaat niet: je zal immers steeds een afweging moeten maken tussen comfort en aerodynamica. Denk maar niet dat de tourrenners hun tijdritpositie over een ironman afstand zouden kunnen handhaven en er dan nog een marathon uitpersen.

JalabertEen mooi voorbeeld hiervan is Laurent Jalabert die in een redelijk relaxte positie op de triatlonfiets zit en toch tijden neerzet waar velen enkel maar van kunnen dromen!

Alles start bij de keuze van een goed frame. In triatlon/TT frames heb je eigenlijk 2 strekkingen: die met een gematigde hoek van de zitbuis (rond 76°) en die met een steile zitbuis (meer dan 78°). Veel triathlon fietsen worden gemaakt conform met UCI reglemeteringen en die zeggen dat de top van het zadel steeds enkele centimeters achter het centrum van de bracket moet staan. In de meeste triathlons geld deze beperking niet zodat je er eigenlijke baat bij hebt om voor de steilere zitbuis te kiezen, zeker als je redelijk groot bent.

‘Stack’ en ‘Reach’
Om kort te zijn zijn er bij een triathlon frame slechts 2 maten die er toe doen, nl. stack (verticale afstand van center bracket tot top balhoofdsbuis) en reach (horizontale afstand van center bracket tot aan top balhoofdsbuis). De zithoek zal bepalend zijn voor de afstand die je hebt om te spelen met de horizontale zadelpositie tov het bracket.

Een aantal zeer goede artikels hieromtrent vind je terug op de Slowtwitch website:

Stack & Reach Primer: Chapter One
Stack & Reach Primer: Chapter Two

Het artikeltje Graphing geometric themes geeft je een zeer mooi overzicht van verschillende triathlonframes in verschillende maatvoeringen en laat je zeer snel toe om een frame te kiezen dat bij jouw lichaamsbouw past. Mensen met relatief lange benen en een korter lichaam zullen dus eerder gebaat zijn bij een hoog (veel stack) en kort (minder reach) frame, terwijl mensen met relatief korte benen en een lang lichaam beter af zijn met een laag en lang frame.

En wat de relatie tussen zithoek en zadelpositie betreft staat er een interessant item op de Cervelo site (het originele artikel is verdwenen maar in het artikel onder ‘Geometry & fit’ op deze webpagina vind je er toch enkele goede elementen van). Ook op Slowtwitch vind je dit item terug.

Zadelhoogte
Om de zadelhoogte te bepalen bestaan er verschillende benaderingen en afhankelijk van je bouw kom je voor elke benadering wel een andere waarde uit die je op een aanvaardbare hoogte plaatst.
Als je te hoog op de fiets zit zal je bekken heen en weer wiebelen en krijg je last van rug en de achterkant van je knieën.
Zit je te laag dan zullen vooral de aanhechtingen van je quadriceps beginnen protesteren.
Binnen de marges van te hoog en te laag is er echter een grijze zone. Laatst las ik een interessante thesis die concludeerde dat de invloed op de zithoogte (bepaald via een van de gangbare methoden) eigenlijk geen invloed heeft op power output en zuurstofopname (enfin, toch geen statistisch significante invloed). Een interessant document om eens door te nemen.

Wordt vervolgd 😉

By the way, een discussie rond deze topic kan wel interessant zijn. Aarzel dus niet om hieronder te reageren of een vraag te stellen!